נשים בהריון סובלות מכאבי גב ברמה מסוימת בתקופות שונות בהריון. אך רוב כאבי הגב בהריון מופיעים בשליש השני או השלישי כשהעובר כבר גדול יותר וגוף האישה משתנה.
אם תדעי את הסיבות ואת כל האפשרויות לטיפול יתכן שתוכלי למנוע או להקל משמעותית על כאבי הגב שלך בזמן ההיריון.
מה הן הסיבות
- שינוי מרכז הכובד: רוב משקל הגוף המתווסף בהריון מתרכז בבטן. הבטן מושכת את הגוף קדימה ובכך משנה את מרכז הכובד של הגוף ומגדילה את הקשת בגב התחתון.
- יציבה לא נכונה: בזמן ההיריון גוף האישה משתנה משמעותית, הבטן גדלה, שרירי הגב מתקצרים, החזה מושך למטה ומכביד על הצוואר והשכמות, האגן נפתח ולעיתים משפיע גם על כפות הרגלים וההליכה. יציבת הגוף וההליכה של האישה ההרה שונה לחלוטין מלפני ההריון. יציבה לא נכונה יכולה לפגוע ולהעמיס על השריר או לגרום ללחץ על דיסקים וחוליות בעמוד השדרה ובכך לגרום לכאבים חזקים. בנוסף יציבה לא נכונה יכולה ללחוץ את בית החזה ולגרום לקשיי נשימה.
- הורמונים: הגוף מפריש הורמון בשם פרוגסטרון' המרכך את הגידים והרצועות התומכים ומייצבים את הגוף ואת עמוד השדרה בפרט. כשהתמיכה יותר "חלשה" השרירים יותר כואבים.
- תנוחת העובר: במקרים שונים העובר ברחם נמצא בתנוחה מסוימת שיכולה ליצור לחץ על עמוד השדרה התחתון או על הצלעות או על איבר פנימי אחר, מצב זה עלול ללחוץ על העצבים ולגרום לכאב חזק.
דרכי התמודדות עם כאבי גב בהריון
- תנועה נכונה בחיי היום יום: ישיבה נכונה מול מחשב, התכופפות עם הברכיים בלבד ומבלי להקשית את הגב, הליכה נכונה וזקופה ויציבה נכונה.
- הימנעות משינה על הגב – עדיף לישון על הצד השמאלי ולהשתמש בכרית תמיכה מתחת לברכיים
- כדאי להימנע מהליכה עם נעלים לא נוחות
- יש לנוח הרבה
- מומלץ להשתמש בקרח או בכרית חום באזורי הכאב
- עיסוי או טיפול מותאם להריון
- פעילות ספורטיבית קבועה
- במקרים של כאבים עזים אפשר להשתמש בחגורת גב או בתרופות מותאמות לדלקות